Nyheter RSS för Nyheter

Nya paket för gelcoatbåtar

Båtvårds- och polerpaket som är speciellt anpassade för rubbing, polering och vaxning av gelcoatskrov och får din båt att hålla glansen hela säsongen.
2017-04-06

Båtpolering -en guide till en blankare båt 


1. Rengöring

Börja med att göra rent skrovytan ordentligt, om den är kraftigt smutsigt eller båten har en gul vattenlinje eller akterspegel så kan det vara lämpligt att använda en oxalsyrarengöring.  Dessa är ofta lite tjockare i konsistensen och lite tröga vilket gör at de ligger kvar bra på vertikala ytor, använd gärna en sprayflaska. Det går även att blanda till sin egen och det receptet jag har kommer från båtbyggare på västkusten. 4 msk Oxalsyra (finns i färghandeln som kristaller på burk) 1 liter vatten och lite Yes diskmedel.

Applicera flödigt och låt sitta i ca 10 - 15 minuter använd svamp efteråt för att få bort damm och annan smuts som sitter på skrovet, skölj därefter noggrant.

2. Rubbning

Arbeta ett område som är ca 60 x 60, det är enklare att få koll på resultatet om man jobbar på en mindre yta åt gången. Applicera Fast Cut Plus, antingen direkt från flaskan eller med en svamp, i mängd ca två 25cm strängar, inte för mycket. Ta polermaskinen med en ren och torr polersvamp och med maskinen avslagen smeta ut Fast Cut på det område som skall bearbetas, det skvätter inte lika mycket då. Sätt igång maskinen på 1000 rpm och arbeta i åttor med maskinen hela tiden i rörelse, viktigt är att få upp värmen, poleringen är som effektivast vid ca 50-60 grader. Lägger man handen på så skall det kännas varmt men man skall man vara försiktig, blir det för varmt så kan polermedlet bränna fast och det kan bli en permanent skada. Med Fast Cut är den risken liten efter som medlet bryts ner efter hand som man polerar och blir finare och finare och succesivt så blir det ett damm som försvinner. Det är som en grov rubbing från början och blir ett fint polermedel på slutet. Polera tills det blir torrt och torka helt rent med polerduk. Är resultatet ok så fortsätter man till nästa steg men vid behov så gör man om proceduren på samma ställe. Tvätta svamparna ofta, restprodukterna från polermedlet och den borttagna oxiden bildar efterhand en gegga som indikerar att det är dags att göra rent svampen skölj den i vatten och låt torka, att ha fler tillhands kan vara bra.

 

3. Polering

Gör om proceduren med Cleaner and Wax produkten.  Men börja på lågt varvtal och öka efter hand samtidigt som du lättar på trycket på maskinen.  Låt torka och polera av med en polerduk.

4. Vax

Lägg på vax med maskin och här gäller samma procedur som för polering.  Vill man kan man även lägga på vaxet för hand med en trasa och låta det torka för att sedan polera bort med en polerduk.

 

Generellt gäller att luftfuktigheten bör vara låg, temperaturen bör vara högre än åtta grader och arbeta inte i direkt solljus!

Och var noga med att skaka flaskorna väl innan så att innehållet blandas, vissa ämnen och polerpartiklar lägger sig gärna i botten.

Lycka till.

 

Patrik och Jesper.

Instruktionsfilmer RSS för Instruktionsfilmer

Rubbing Guide

En guide som visar hur man polerar upp ett gelcoat skrov med hjälp av rubbing och med 3M's stora lamullsrondell.
2017-04-09 00:00

Guide till hur du får ett perfekt skick på din båt igen

Denna film visar alla steg för att återställa en båt som har matt och kraftigt oxiderat skrov. Allt från att slipa olika delar till att polera upp slutfinish.
2014-04-01 00:00